5 Najboljih načina za korišćenje prirodnog kamena u svom dvorištu5 Najboljih načina za korišćenje prirodnog kamena u svom dvorištu


Upotreba prirodnog kamena obeležila je početak i razvoj ljudskog društva. Do prvog velikog pomaka dolazi kada je usavršeno tesanje kremena. Zatim, kada je otkrivena zemljoradnja, čovek počinje da koristi, težeći da se što bolje zaštiti u svom boravištu, pored drvene građe i gline, I prirodni kamen. Od tada upotreba kamena u građevinarstvu ne prestaje. Iako su ga beton i armirani beton u velikoj meri zamenili, još uvek kod mnogih naroda on ostaje simbol gradnje I građevinarstva. Prirodni kamen je oduvek bio jedan od najpoznatijih I najkvalitetnijih I najlepših  građevinskih materijala.

Kamen nije samo snažan i izdržljiv, ali dekorativni prirodni kamen je vrlo raznolik u obliku, veličini, boji i teksturi. U prirodi postoje mnoge stene.

U visokogradnji se koriste razne vrste kamena. U zavisnosti od uslova koje treba zadovoljiti, odnosno od mesta primene na objektu primenjuje se određena vrsta kamena. Kamen za zidanje i dekoraciju zgrada treba da je otporan na uticaj atmosferalija, na dejstvo mraza, na agresivne uticaje, kao i da ima potrebnu čvrstoću pri pritisku.

Stepeništa se mogu raditi od: granita, diorita, porfira, peščara, mermera itd. Kao dekorativan kamen koristi se: granit, sijenit, diorit, mermer, travertin i dr. U enterijeru se mogu koristiti: mermeri, serpentin, alabaster, breče, konglomerati, tufovi i dr. Kamen za popločavanje eksterijera može biti krečnjak, mermer, peščar i dr.

Za pločnike i gradske trgove treba da je otporan na habanje, postojan na mrazu, da ima odgovarajuću čvrstoću, te se mogu koristiti: granit, gabro, sijenit, peščar i dr.

I estetski i funkcionalno korišćenje prirodnog  kamena osim estetske I funkcionalne prirode može čak i povećati vrednost vaše imovine. Ukrasite svoje dvorište prirodnim elementima od kamena - od ograde i dvorišnog kamena  u području svoje stranice. Kako bi svom dvorištu originalan i spektakularan pogled, možete koristiti puno različitih vrsta materijala - od popločavanje pločama lomljenog prirodnog kamena do cigle i drveta.

Ograde

Prvi element u koriščenju prirodnog kamena u okviru uređenja jeste ograda od kamena. Ovde je dopušteno sve vrste mogućnosti. Biti prihvaćen za izgradnju ograda od kamena, morate imati na umu da je ograda je od prirodnog kamena  vrlo masivna struktura, a time i temelj ispod njega mora da bude izdržljiv i pouzdan. Najpogodniji materijal za zidanje je granitni prirodni kamen dok se za oblaganje betonskih ograda kamenom  mogu preporučiti nekoliko vrsta prirodnog lomljenog kamenaAli nikako nemojte koristiti tamne boje, predlažemo svetlije, šarenije I žućkaste nijanse.

Uredjenje dvorišta prirodnim kamenom

Staze mogu biti od različitih materijala, a najvažnije je da ih prlagodite terenu kako bi odolevali svakom vremenu i prilikama. Prilikom izbora prirodnog kamena za stazu koja vodi ka ulazu kuće ili kojima se kreću kola do garaže,  prvenstveno treba gledati na paraktične i kvalitetne materijale a zatim obratiti pažnju na dekorativni i estetski izgled. Za popločavanje dvorišne staze, staza oko kuće  koriste se ploče od prirodnog kamena. Za staze kojima se kreću pešaci, koriste se takođe prirodni kamen, cigla, šljunak itd. Najčešće se od prirodnog kamena koristi lomljeni prirodni kamen nepravilnog oblika debljine oko 3cm da bi se komotno autom i kamionom moglo sigurno prolaziti. Kada se pravi staza, mora se obezbediti stabilna i glatka podloga, tako što se skida gornji sloj zemljišta. Za baštenske staze dovoljna je podloga peska od 3 – 5 cm i peskovitog šljunka od 10 cm.

Unutrašnje oblaganje zidova prirodnim kamenom

Unutrašnji zidovi – oblaganje unutrašnjih zidova kamenom može vrlo lepo izgledati u vašem domu. Poslednjih godina oblaganje unutrašnjih zidova dekorativnim prirodnim kamenom pravi je hit u uređenju enterijera kuća I stanova. Prirodni dekorativni sečeni kamen u narodu poznatiji kao štanglice od kamena sve češći su dekorativni detalj u domovima širom Srbije I inostranstva. Prirodni kamen Srbija je nadaleko poznata po različitim vrstama prelepog prirodnog kamena. Ljiški prirodni kamen, Struganički prirodni kamen I Studenički prirodni kamen nadaleko su poznati po svom jedinstvenom izgledu I vrhunskom kvalitetu. U ponudi  imamo preko 20 vrsta kamena koji su pogodni kako za spoljašnje tako I za unutrašnju dekoraciju I oblaganje zidova. Štanglice od kamena su potpuno autentične različite dužine, debljine su sečene na 3cm I 5 cm dok im se debljina kreće u prpseku oko 1.5-2cm. Dekorativni prirodni kamen je odličan izolator zimi greje, leti hladi, tako da ako se odlučite da obložite dnevnu ili spavaću sobu kamenom dobićete odličnog toplotnog izolatora u svom domu.

 

TOP