DVORIŠTE OD PRIRODNOG KAMENA

Ukoliko imate veliko prostrano dvorište a ne znate kako da ga učinite lepim mi ćemo Vam dati nekoliko saveta. Kamen, drvo i cveće su tri nezaobilazna faktora za pun pogodak. Kombinovanjem ove tri stvari ne možete pogrešiti prilikom izbora uređenja vaše bašte.Kamene staze, pločnici, ograde i stepenice učiniće vaš boravak u dvorištu zanimljivim i intresantnim.Materjal koji je dugotrajan i koji neće propasti, već će jednako dobro izgledati konstantno. Neobični oblici lomljenog prirodnog kamena mogu vam pomoći da naizgled obična staza postane zanimljiva i intresantna. 

Lomljeni prirodni kamen možete obložiti stazu, obložiti zid kuće, napraviti roštilj od kamena, česmu, ukrasiti vaše cveće žardinjerama od kamena i još mnogo toga možete uraditi sa ovim toliko zahvalnim materijalom. Ukoliko imate veliko i prostrano dvorište možete se upustiti i u izradu fontane koje osim dekorativnog značenja ima veliki uticaj i u načinu života. Svi Feng Šui stručnjaci predlažu da kuća poseduje fontanu jer ima veliko značenje unutar same porodice. 

Svaki detalj u dvorištu je zapravo dekorativan. Detaljie od kamena uvek možete lepo kombinovati sa ostalim vrstama materijala. Ona odaje prirodnost i pored cveća i drveća izgledaće kao da je prirodno tu, Neće odskakati od okoline. Možete takođe koristiti i kamenje u boji za dekorisanje vašeg dvorišta, takođe i oblik kamena može biti po vašoj želji.

Kada govorimo o kamenu za staze govorimo obično o debljini kamena od 2 - 3cm jer je ta debljina neophodna kako bi se po takvoj stazi kretao saobraćaj. Staze od kamena postavljaju se obično tako što se utapaju u beton ili cementnom košuljicom a fugne se zalivaju cementnim mlekom. Kamen za staze se obično postavlja na malter a kada su neke manje površine u pitanju preporučuje se i lepak za keramiku. Lomljeni kamen može biti ravne ili hrapave površine i u zavisnosti od toga formira se i cena kamena za staze. U ponudi kod nas ima oko 10-ak vrsta lomljenog kamena i cena varira od 5 - 10e po kvadratu za domaće vrste i 10 - 15e po kvadratu za uvozni lomljeni kamen.


Koliko je važan odabir pri kupovini kamena podjednako je važan i način postavljanja prirodnog kamena. Predlažemo vam da to obavljaju stručni ljudi koji se bave ugradnjom i postavljanjem prirodnog kamena. Jako je važno pravilno izvući padove ukoliko je staza u pitanju kako ne bi došlo do zadržavanja vode od kiše otpanja snega jer će voda vremenom napraviti pukotine u fugnama i podvući se ispod kamena. Lomljeni kamen se postavlja na materijal (cement i pesak u 3:1) a može se lepiti i lepkom za kamen i keramiku u zavisnosti od situacije. Svakako jeftinija varijanta jeste postavljanje na cement i pesak ali kada je u pitanju nedostatak visine ili preciznije postavljanje kamena neretko se koristi lepak za keramiku i kamen.Takođe kod kamena za dvorište posebnu pažnju treba posvetiti na fugne. Prvenstveno se kamen složi po stazi a zatim prelazi se na sistem fugovanja (povezivanja) kamena. Fugne se mogu praviti od materijala cementa i peska, cementnog mleka, fugomal-a i mešanjem raznih drugih sastojaka. Fugne mogu biti različitih boja ili veličina.Jako je važno da se po završetku fugovanja kamen dobro očisti kako se mrlje od betona ne bi zalepile za kamen jer je posle čišćenje kamena znatno teže.

TOP Call Now ButtonPOZOVITE NAS ODMAH