KAKO DA VAŠE DVORIŠTE NE BUDE POPLAVLJENO

Svedoci smo sve češćih obilnih padavina na teritoriji Srbije. Skoro svake godine brojna domaćinstva usled izlivanja reka, probijanja brana ili samo po sebi velikim količinama padavina mnoge porodične kuće odnostno njihova dvorišta, staze i platoi često budu potopljeni i poplavljeni. Razni materijali koriste se za poplocavanje dvorišnih staza beton, asfalt, behaton, prirodni kamen, pločasti kamen, kamena ili granitna kocka i svi su oni otporni na sve vremenske uslove ali ne ponašaju se svi isto kada dođe do elementarnih nepogoda.

Mnogobrojna iskustva do sada pokazala su da su najbolja rešenja za popločavanje dvorišta i staza prirodni kamen i naravno slfalt. Asfaltiranje je svakako jedno od najboljih rešenja za dvorišnu stazu ali svakako jako skupo i ne toliko estetski lepo rešenje.  Cena asfaltiranja po kvadratnom metru određuje se u zavisnosti od površine, lokacije i obima posla, ali cena asfaltiranja u proseku se kreće oko 35e m2.

Daleko povoljnije, estetski lepše a podjednako kvalitetno rešenje za vaše dvorište jeste prirodni lomljeni pločasti kamen.Po svojoj strukturi je prirodan materijal izuzetno otoporan na sve vremenske prilike uključujući i nepogode izazvane kišom, pljuskovima, snegom i ledom. Prilikom postavljana kamena određuje se blagi pad kako se voda ne bi zadržavala i kako bi se izbegle posledice poplava i kako bi voda brže oticala sa staza. Popločavanje dvorišta prirodnim kamenom se u velikoj meri razlikuje od asfaltiranja staza.Popločavanje staze ne podrazumeva mešalice, kamione, armaturu i velike građevinske zahvate, ali svakako podrazumeva planiranje i adekvatan izbor prirodnog kamena. Pojedini materijali su jeftiniji, ali vek trajanja znatno kraći tako da treba biti obazriv.

Danas je u ponudi više od desetak vrsta prirodnih lomljenih kamena koji se dosta koriste u popločavanju.  Pojedine vrste krečnjaka brzo pucaju ili se krljuštaju i staza ne izgleda lepo. Malo deblje ploče neće mnogo uticati na ukupnu cenu, ali trajnost je na njihovoj strani. Raznolikost boja, mogućnost kombinovanja i lakša ugradnja idu u prilog ovoj vrsti prirodnog kamena. Cena prirodnog kamena za popločavanje dvorišta i staza kreće se od 6-12e po kvadratnom metru.

PRIRODNI LOMLJENI KAMEN ZA POPLOČAVANJE DVORIŠTA

kamen oko bazena1
kamen oko bazena

[ratemypost]

TOP