Zaštitite svoju privatnost – Ograde od kamena

U našem narodu opšte je poznata savetodavna rečenica „Ogradi pa gradi“. To svaki stari i mudri ljudi savetuju mlade kada počinju sa gradnjom kuće. Koja je sve funkcija ograda i od čega se sve ograde mogu praviti pokušaćemo da objasnimo u narednom tekstu. Ograde stvaraju prvi utisak o domaćinu kada mu dolazite u kuću i stoga je svakom pravom domaćinu stalo do toga da ograda bude bogata, masivna i da odaje utisak o domu u koji posećujete. Najvažnije karakteristike ograde su stabilnost i dug životni vek, obično kada se radi ograda ne radi se o malom prostoru tako da ni cena nije mala zato je bitno da ograda bude kvalitetna i dugotrajna. Od davnina u starim srpskim domaćinskim kućama ograde su bile zidane ili oblagane prirodnim materijalima a kamen se obično pojavljuje kao najčešće korišćen materijal. Ograde imaju često i zaštitničku funkciju prvenstveno da zaštite dom od naleta vetrova, smetova i drugih vremenskih uslova ali i od radoznalih komšijskih pogleda i da svoju privatnost unutar svog doma sačuvate samo za sebe i svoju porodicu.

struganicki-lomljeni-kamen

- Zidane ograde od kamena

Definitivno jedan od najboljih i ubedljivo najkvalitetnijih izbora prilikom izrade ograde od kamena jeste zidanje ograda prirodnim kamenom. Kamen za zidanje je obično nepravilnog oblika i seče se na debljinu od 6 -10cm i svaki je jedinstven i autentičan jer se svaki kamen pojedinačno seče i uklapa u zid ograde. Ovakav način zidanja ograde predstavlja pravu umetnost jer majstor za kamen na licu mesta obrađuje i uklapa kamen onako kako mu u tom trenutku ispadne nakon udara čekićem. Zidani prirodni kamen je jedan od najpostojanih oblika ograda od kamena postavlja se na materijal od cementa i peska.

braon-studenica-lomljena-prirodni-kamen

Ograde oblozene prirodnim kamenom

Sve češći oblik kada vidite da je neka ograda koja vam se dopada od prirodnog kamena, ali te ograde su najčešće obložene prirodnim kamenom. Ograde od kamen obično su dizajnirane sa pratećim stubovima ili parapetom koji se takođe oblaže kamenom. Ovakve ograde prvo se betoniraju po nekom šablonu šalovanja i onda se obloži nekom od vrsta kamena. Važno je da isplanirati svoju ogradu ako planirate da oblažete prirodnim kamenom. Ono što morate takođe znati da su kamene ograde vrlo masivne strukture i da je jako važno da podloga i temelj na koji se ograda postavlja jak i stabilan.

bela-studenica-kamen-za-staze (7)

Ograde od lomljenog kamena je jedna od najčešćeg izbora vlasnika ograda od kamena. Lomljeni prirodni kamen je nepravilnog oblika debljine do 2cm i lepi se cementom i peskom a fugne između kamena obeležavaju se cementnim mlekom ili nekim drugim nežnijim materijalom. Ograde od lomljenog kamena lepe se i lepkom za keramičke pločice. Lomljenim kamenom se ne mogu zidati ograde već se mogu lepiti na postojeću podlogu koja je betonska ili od nekog drugog materijala. Lomljeni kamen je najčešći izbor iz više razloga. Pre svega jako je čvrst i postojan materijal otporan na habanje i sve vremenske uslove i garancija je kvaliteta i dugog trajanja. Drugi možda i presudni razlog izbora jeste cena prirodnog kamena koja je najpristupačnija od svih ostalih varijanti korišćenja prirodnog kamena na ogradama.

ograda-od-kamena-0

Ograde od obložene dekorativnim kamenom

Kada pričamo o oblaganju ograda dekorativnim prirodnim kamenom najviše se misli na sečeni dekorativni kamen u obliku štanglica ili nekih širih varijant. Postavljanje štanglica se takođe vrši na već ozidane ograde i mogu se savršeno kombinovati uz sve materijale. Štanglicama se neretko oblažu stubovi ograda, parapet ograde, temelj ograda. Postavljanje dekorativnog kamena na ogradu najčešće se obavlja lepkom za keramiku zbog čvrstoće koji lepak ima u sebi u odnosu na cement i pesak. Dekorativni sečeni kamen otporan je na sve vremenske uslove lak i jednostavan za održavanje i može se savršeno uklapati uz ostale materijale vašeg dvorišta i bašte. Štanglice od kamena najčešće se seku u širini 3, 5 ili 10cm i postavljaju se na zid slaganjem jedne do druge bez razmaka i fugni.

bakarna-prirodni-kamen-ljig

Sipane ograde od dekorativnog kamena oblutak

U poslednje vreme jako su moderne ograde od mešanog kamena oivičene žicom ili nekom vrstom čeličnih materijala. Ove ograde posebno su popularne i jednostavne ali su i najskuplje varijante ograde oko kuće. Kada napravite čeličnu ili žičanu konstrukciju možete ubacivati različite granulacije dekorativnog oblutka i raznih boja. Lep oblik ovakvih ograda po dosta pristupačnijim cenama može se napraviti i od mešanog mlevenog prirodnog kamena. Sa ovakvim ogradama možete ograditi vrt, dvorište ili baštu čime osim praktičnog rešenja dobijate jedinstven unikatan izgled.

TOPCall Now ButtonPOZOVITE NAS ODMAH