STEPENIŠTE OD PRIRODNOG KAMENA

Retke su kuće i domaćinstva danas koje bar negde nemaju stepenice bilo da su u dvorištu i čine prilaz ulaznim vratima kuće bilo da su u kući i služe za povezivanje između spratova. Stepenice se prave po meri i potrebi svakog doma pojedinačno tako da svako stepenište za sebe predstavlja svoju draž i čini ujedno i funkcionalnu i dekorativnu vrednost doma. Stepenište se može oblagati raznim prirodnim materijalima ali jedno od najelegantnijih i najdugotrajnijih materijala za oblaganje stepenica je prirodni kamen. Oblaganje stepenica prirodnim kamenom može potpuno promeniti izgled vašeg doma a samo taj detalj dovoljan je da se domu da poseban šarm i lepota.

Stepenice su nezaobilazan detalj skoro svakog doma a sve vaše zamisli možete iskoristite na način na koji vama najviše odgovara. Pri izboru materijala morate voditi računa o frkvenciji prometa razmotriti da li stepenice kisnu da li su otporne na habanje da li su pod uticajem tereta i jako je bitno na koju podlogu oblažete stepenice. Najbitnije kod oblaganja stepenica jeste da materijal kojim oblažete stepenice nije klizav, da se relativno lako čisti i da je lak za održavanje, takođe da je otporan na habanje i da nije porozan.

Vrste kamena koje se koriste za oblaganje stepeništa

Jedan od najčešće korišćenih oblika kamena za oblaganje pretežno spoljašnjih stepenica jeste lomljeni kamen. Lomljeni kamen se obično stavlja na spoljašnje stepenice zbog svog oblika ali i stepena izdržljivosti. Lomljeni kamen debljine do 2cm nepravilnog oblika uklapa se oko čela i gazišta stepenica i fugovan. Lomljeni kamen se po potrebi stepeništa oblikuje i uklapa a lomljeni kamen po svom svojstvu ima jaku i izdržljivu strukturu. Kamen može biti rustični hrapave površine ili ravne ali neklizajuće površine. Najvažnije kod poda stepenica je da podloga bude bezbedna i da se ne kliza.

Sečeni prirodni kamen za oblaganje stepenica

Betoniranjem oblika stepenica završava se njihova izrada i konstrukcija ali onda počinje završna i dekorativna obrada. Za oblaganje spoljašnjih i unutrašnjih stepenica savršen materijal je sečeni prirodni kamen. Sečeni kamen je pažljivo biran kamen sečen upravo prema dimenzijama i obliku gazišta i čela stepenica. Sečeni kamen je mnogo komplikovanija i skuplja opcija oblaganja stepenica ali upravo iz tog razloga čini savršenu strukturu gracioznosti, elegancije i ekstravagancije. Sečeni kamen je ravne fino obrađene spoljašnje glazure koja je jaka, stabilna ,čvrsta i ne može se lako pohabati i oskrnaviti. Sečeni oblici kamena ne mogu se dobiti od svih vrsta kamena koje imamo u ponudi već samo od onih finijih za obradu i korišćenje. To su peščari, graniti ili neke vrste prirodnog krečnjačkog kamena.

Travertino kamen za oblaganje

Ako želite luksuzna i graciozna gazišta vaših stepenica kao sa dvorskih odaja onda je travertino fasadni kamen u pločama savršen izbor za vas. Travertino je kamen koji se seče u blokovima tako da se može seći po određenim dimanzijama vašeg gazišta i čela stepenica. Naravno shodno dužini stepeništa tj gazišta određuje se da li gazišta mogu biti iz jednog komada ili se mora kombinovati iz više delova. Bitno je da travertino ne bude poliran kako se stepenište ne bi klizalo. Travertino kamen se može postavljati kako na spoljašnja tako i na unutrašnja gazišta stepeništa

Kao prirodni materijal za obradu prirodni kamen će trajati mnogo više od drugih materijala kao što su keramika, drvo ili neki prateći materijali, on je neuporedivo izdržljiviji, fleksibilniji i ako se odlučite za stepenište od prirodnog kamena ono će trajati generacijama i generacijama posle vas. Zahvalan za održavanje predivnog izgleda i jedinstvenosti koja nikada neće izaći iz mode.

TOP