STEPENICE OD TRAVERTINO KAMENA

Stepenice od kamena predstavljaju čvrste I izdržljive obloge za stepenice I zato su kamene stepenice jedne od najkvalitetnijih I najdugovečnijih materijala. Neophodno je dobro izliti stepenice betonom I dobro ih ošalovati kako bi oblaganje stepenica prirodnim kamenom bilo što kvalitetnije postavljeno. Stepenice se mogu raditi od raznih vrsta kamena mermer I granit su najčešće korišćeni materijali za ovu namenu ali poslednje vreme zbog svoje lepote, kvaliteta I lakog sečenja I obrade sve se više koriste stepenice od travertino kamena.

Stepenice od travertino kamena se mogu seći po meri I zato je ova vrsta kamena više nego savršeno rešenje za vase stepenice. Stepenik se sastoji od gazišta I čela. Stepenik se sastoji od dužine I širine gazišta I visine čela. Standardne dimenzije stepenika su 120x30x15cm ali neretko se u domaćinstvima prave stepenici onako kako je to najpraktičnije za to domaćinstvo. Stepenice se mogu seći od kamena koji se dobija u blokovima tako da često dužina stepenika zavisi od dužine blokova tog kamena.

Obrada travertino kamena za stepenice

Kada govorimo o stepenicima izrađenih od travertino kamena neophodno je da se osim sečenja kamena po merama izvrši neophodna obrada kamena. Travertino kamen po svojoj prirodi ima na stotine rupica te predstavlja jako porozan kamen. Zbog toga ukoliko su spoljašnje stepenice, neophodno je popunjavanje rupa I površinsko četkanje kamena. Tako da kamen dobija završnu glazuru da bude ravan I površinski dobro zaštićen. Naravno da stepenice po želji možete I polirati kako bi dobili glatku površinu ali dobro razmislite iz praktičnih razloga pre nego što se odlučite na taj korak jer ako su u pitanju vanjske stepenice postoji visok rizik od klizanja. Za unutrašnje stepenice uvek je preporučljivo poliranje jer poliranjem dodatno zaštićujete stepenik od habanja, I fizičkih oštećenja a I održavanje I čišćenje je mnogo lakše.

Cena travertino stepenika i način izrade

Travertin je jako čvrst i spada u kategoriju izdržljivih i neuništivih materijala a prirodni kamen je svakako jedan od njih. Kada je reč o spoljašnjim stepenicama debljina ploča za gazište stepenika preporučujemo 3cm kako bi obloga od kamena bila izdržljivija i otpornija na habanje i vremenska i fizička oštećenja. Ivice travertino gazišta za stepenice se obično obore pod određenim uglom kako ivice ne bi bile oštre i rizične za povređivanje. Polurund kako nazivamo obaranje ivica stepenika radi se automatski na mašini i ugao ivica je obično od 3-45 stepeni. Čelo stepenika ne mora biti u debljini gazišta ili može. Obično se za debljinu čela stavlja debljina od 2cm a kada govorimo o unutrašnjim stepenicama i za gazište je debljina od 2cm sasvim ok.  Verovatno mnoge zanima cena izrade ovakvih stepenika ali ona zavisi od dimenzije sečenja, načina obrade i debljine samog sstepenika. Cena travertino stepenika kreće se od 30- 50eura po stepeniku koja uključuje gazište i čelo, popunjavanje rupa, četkanje kamena i obaranje ivica u polurund.

Naša firma poseduje više od deset vrsta raznih travertino pločali nažalost ne mogu se sve koristiti za sečenje po meri. U ponudi imamo nekoliko vrsta kamena za sečenje koe se mogu seći po merama vašeg stepenika.

travertino kamen za pod
travertino_Set
TOP