Šta predstavlja gotov parket i zašto je tako popularan u modernom vremenu?

Odabir pravog poda za kuću, stan ili poslovni prostor važan je element kompletne uređenosti, trajnosti i generalno zadovoljstva kvalitetom, stvarajući prvi utisak neposredno nakon ulaska u stilizovani ambijent. Parket je decenijama unazad prepoznatljiv po svojoj čvrstoj i izdržljivoj strukturi, visokom stepenu otpornosti i izuzetnoj trajnosti u odnosu na laminat, brodski pod prirodni kamen i druge obloge.
Danas je posebno popularno rešenje gotov parket, koji predstavlja višeslojnu konstrukciju drvene obloge, dizajniranu na način da pogoduje jednostavnoj ugradnji, pruži potrebnu izolovanost prostora i obezbedi trajnost enterijera bez vidljivih znakova korišćenja i uticaja protoka vremena. U poređenju sa klasičnim parketom, višeslojna, ili „gotova“ varijanta garancija je kvaliteta duži niz decenija, dok je ugradnja potpuno jednostavna, iako se naravno uvek savetuje stručni pristup i angažovanje profesionalaca i poznavaoca podnih obloga za ove svrhe.

Karakteristike parketa spremnog za ugradnju u enterijer

 

Klasičan parket godinama je sinonim za kvalitet, trajnost i luksuzan izgled, sa značajnim prednostima u odnosu na laminat, brodski pod i druge vrste podnih obloga. Danas, višeslojni ili gotov parket ima koristan niz korisnih benefita u poređenju sa svojim prethodnicima, pre svega zahvaljujući većoj čvrstoći i trajnosti konstrukcije. Konkretno, inovativna varijanta ima 3 sloja, koji se sastoje od prirodnog drveta, kako organskog porekla, tako danas i sa nasleđem od egzotičnih destinacija. Prvenstveno, 100% sastav čistog drveta sastoji se od gornjeg, površinskog sloja izrađenog od tvrdog drveta kao što su bukva, hrast i jasen sa zaštitom od oštećenja, habanja i ogrebotina.

Središnji sloj kreiran je od čvrstih letvica koje pružaju stabilnosti i sprečavaju prodiranje vazduha, vlage, kao i ispadanje delova poda. Sloj namenjen balansiranju, poznat i kao poleđinska zaštita za gotov parket sastoji se iz nefleksibilne, snažne i otporne daske. Na taj način, višeslojnost parketa obezbeđuje čvrste i izdržljive podove, kojima ništa ne može naškoditi – protok vremena, izloženost pritisku i težini, vlazi, pari, niti drugim srodnim uticajima.

Dobre strane inovativnog parketa pripremljenog za ugradnju

 

Veliki broj prednosti koje ima varijanta parketa sa višeslojnim prirodnim drvetom, oblikovanim u daščice različitih dimenzija spremnih za upotrebu, prepoznate su u modernom vremenu. Gotov parket pleni ne samo svojim sastavom i višeslojnom strukturom koja nije podložna promenama funkcionalnosti, niti estetskom narušavanju izgleda dasaka, već i benefitima koje ostavljaju sjaj, blistavost i utisak luksuza u enterijeru.

U poređenju sa svim drugim podnim oblogama kao što je na primer laminat, linoleum, vinil podovi, lomljeni kamen, parket pripremljen za ugradnju karakteriše veći stepen stabilnosti, čvrstoće i dugotrajnosti korišćenja i do nekoliko decenija, bez vidljih znakova stajanja i habanja. Važno je pomenuti i to da vrhunski kvalitet drveta obezbeđuje vlažnost do najviše 8%, što je izuzetno značajno za stabilnost i kompaktnost strukture, bez oštećenja i stvaranja razmimoilaženja između daščica. Sistem koji se isporučuje kompletno pripremljen, odnosno spreman za ugradnju, štedi vreme, ne stvara nered i čini ambijent obložen podovima spremnim za upotrebu u kratkom vremenskom roku.

Estetika koja kontinuirano osvaja srca kupaca i oduševljava sve generacije

 

U modernom vremenu, gotov parket predstavlja inovaciju koja je baš bila potrebna domaćem tržištu, jer neiscrpno ispunjava sve potrebe, ciljeve i želje u domenu uređenja podova. Bogata paleta dimenzija obezbeđuje da svaki kupac odluči kakav način slaganja podne obloge želi u svom enterijeru, uz preporuke vrhunskih majstora i stručnjaka. Takođe, širok dijapazon boja, koji potiče od raznovrsnih vrsta drveta, ispunjava ukuse i najzahtevnijih arhitekti, dizajnera enterijera i naravno vlasnika prostora.

Prirodni, topli tonovi potiču od jasena, bukve i hrasta, dok inovativne varijante egzotičnih vrsta drveta pružaju i čitav niz inovativnih tonova za gotove parkete u enterijeru. To su najčešće kanadski javor, tikovina, mahagoni i mnoge druge. U zavisnosti od odabrane vrste, može se razlikovati i konkretna obrada drveta za gotov tip podova – beljeni, crno prani, hoblovani, četkani i mnogi drugi, što reflektuje i drugačiji dizajn samog parketa. To daje varijante od izrazito belih tonova, pa sve do tamnih i crnih, pa je izbor za enterijer veoma raznovrstan i daje priliku za unikatnost i uređenje prema maštovitosti i željama.

Gotov parket predstavlja vrstu poda koja je u potpunosti spremna za ugradnju, dolazi u pakovanju višeslojnih daščica uz jednostavnu proceduru ugradnje i postavljanja bez nereda i nečistoća. Za razliku od laminata, klasičnog parketa i brodskog poda, ovakva podna obloga je kompaktnija, trajnija i jednostavnija za postavljanje sklapanjem daščica ili efikasnim lepljenjem. Estetski efekat koji se postiže je izuzetan u svim stilovima uređenja, bilo kojoj kvadraturi prostora i odabranoj kombinaciji boja tonova prirodnog drveta ili izrazito jarkih i upečatljivih nijansi.

TOP