PRIRODNI KAMEN ZA UNUTRAŠNJE OBLAGANJE PODOVA

Kada govorimo o materijalima koji se koriste u dvorištu bašti dekorativni kamen je najtrajniji i najtraženiji prirodni materijal. Dekorativni kamen je savršen odabir i za unutrašnje podove prvenstveno jer je funkcionalan trajan i lak i jednostavan za održavanje. Za razliku od kamena za dvorište koji mogu biti i hrapavi i rustični kamen za unutrašnje podove mora biti nežniji, suptilniji glamurozniji i svakako izdržljiv za sve situacije i habanje. Prirodni kamen je jednako interesantan materijal koji se može koristiti i u eksterijeru i enterijeru i savršen je spoj da se spoje spoljašnji i unutrašnji prostor. Kombinacija sečenog i lomljenog kamena sa elementima drveta, stakla i  metala predstavlja savršen spoj.
Osim lepote i jedinstvenosti koji kamen nosi u sebi možda najvažniji segment jeste trajnost i izdržljivost. Kao i kod ostalih materijala odabir materijala za pod zavisi od nekoliko činilaca od namene prostorije, potrebe. Ukoliko se odlučite za izbor prirodnog kamena za podove u ponudi imamo razne oblike dimenzije i vrste kamena. Postavljanje kamena na pod se postavlja keramičkim lepkom ili klasičnim materijalom.

Prirodni kamen se od davnina koristi za oblaganje raznih podnih površina tekstura ali su ga vremenom zamenili pristupačniji i jeftiniji materijali dok su kameni podovi uvek bili simbol luksuza i raskoši. Dekorativni kamen unosi prirodne boje u vaš dom samim tim i vizuelnu toplinu. Izuzetno je otporan i izdržljiv materijal otporan na habanje lupanje tako da se može koristiti u svim unutrašnjim prostorijama bilo da je to u pitanju dom za stanovanje ili neka prostorija široke namene kao što su hoteli, tržni centri, restorani… Postoji mnogo vrsta kamena koji se može koristiti u unutrašnjoj podnoj površini koji se značajno razlikuju kako po svojoj strukturi, boji i karakteristikama tako i po ceni prirodnog kamena po kvadratu.

Mermer je kamen koji se kod nas najčešće koristi za oblaganje unutrašnjih podnih površina zbog svoje funkcionalnosti glatke površine i predivnog izgleda. Mermer će u svakom ambijentu dati osećaj luksuza i prostranosti a posebnost u lakoći održavanja i jednostavnog čišćenja i pranja. Mermer je prirodni kamen koji se lako prlja i fleka ali se isto tako lako i čisti ukoliko fleka ne stoji dugo. Zbog svoje glatke i polirane površine često može biti i klizav pa se treba čuvati zbog toga. Iz tih razloga nije preporučljiv za spoljne staze, stepenište i parapete.
Granit je najkvalitetniji i najtrajniji oblik prirodnog kamena na našem tržištu. Zbog svoje otpornosti i čvrstine jako je težak za obradu i teško se seče na pravilne oblike i ne dozvoljava neke velike konsolidacije u postavljanju na podne površine. Pre postavljanja kamena pod mora biti savršeno iznivelisan urađena košuljica i ravnjajući sloj kako bi granitne ploče bile izdržljive jer ukoliko pod nije savršeno ravan granit će pod pritiskom i svojom težinom pucati i lomiti se.

Lomljeni kamen je prvenstveno prirodni kamen koji je namenjen spoljnjem oblaganju staza, popločavanju dvorišta i trotoara, ivičnjaka i terasa. Ali pojavom modernih tehnologija za obradu prirodnog kamena površina lomljenog kamena može biti savršeno ravna i glatka tako da se može koristiti i za unuttrašnje podne površine, natkrivenih terasa, hodnika predsoblja ili nekih drugih unutrašnjih podnih površina. Lomljeni prirodni kamen je nepravilnog oblika i moraju se fugovati ivice i popuniti materijalom ili lepkom kako bi površina bila jednačita i ravna.
Travertin je uvozni prirodni kamen na našem tržištu se najčešće u ponudi može pronaći uvozni iz Turske Grčke ili Italije. Travertin se obično seče u jednako sečene ploče jednakih dimenzija. Travertin sam po sebi ima šupljikavu površinu koju je poželjno pre postavljanja na pod polirati ili kupiti već polirane oblike ovog kamena. Zbog svoje prirodne karakteristike vrlo je otporan na habanje. Travertino je pronašao jako široku primenu kako kao kamen za fasadu i zid tako u podnom oblaganju površina.

TOPCall Now ButtonPOZOVITE NAS ODMAH