PRAKTIČNI SAVETI ZA POSTAVLJANJE KAMENA

Uređenje dvorišta i bašte u današnje vreme predstavlja ne samo estetski poduhvat već može biti pravo malo raskošno remek delo. Ako imate dvorište postoji mnogo elemenata na koje morate obratit pažnju. Dvorište nije samo travnjak i zelenilo več staze, trotoari ograde i mnogi drugi elementi koji su funkcionalno raspoređeni u domu. Postoje razni materijali kojim se mogu oblagati ove površine ali od davnina poznato je da su samo prirodni materijali rustični obrađeni i neobrađeni savršen izbor. Prirodni kamen je jedan od savršenih rešenja za popločavanje dvorišnih staza trotoara i ivičnjaka. Postoji više vrsta kamena pogodnih za oblaganje spoljašnjih i untrašnjih zidova i popločavanje podova. Prirodni kamen koji se koristi za ove svrhe može biti lomljeni nepravilnog oblika, sečeni kamen užih i širih veličina i dimenzija. Lomljeni kamen je prirodni materijal koji se stotinama godinama unazad sstvarao prirodnom erozijom zemljišta. U kamenolomima lomljeni kamen prirodno je naslagan jedan na drugi i režu se na blokove.

Karakteristike lomljenog kamena

Kada kažemo reč kamen svakako je prva asocijacija na nešto što je čvrsto neuništivo, jako i dugotrajno. Dugotrajnost kamena je nešto na šta treba dati poseban akcenat jer kvalitetno postavljen kamen sa kvalitetnom podlogom može trajati dugovečno. Prirodni kamen ima široku primenu jednostavno se postavlja i veoma lako održava i predstavlja elegantno rešenje. Odabir kamena je izuzetno važan i bitan proces i priliko donošenja te odluke morate voditi računa o više faktora. Lomljeni kamen može biti različitih struktura, boje oblika dimenzija i debljina. Debljina kamena pretežno varira od 2 – 3cm i kao takav biće pogodan kako za oblaganje zidnih tako i podnih površina. Prilikom kupovine kamena morate biti svesni činjenice da je kamen prirodan i jedinstven materijal i da boje nijanse i debljine mogu varirati. Mi se trudimo da vam na najbolji način i slikama i video materijalima dočaramo izgled kamena ali ukoliko niste zaista sigurni koji kamen bi ste odabrali najbolje bi bilo da lično dođete i uverite se u oblik boju i strukturu kamena. Jako važna stvar prilikom kupovine kamne jeste da je neophodno poručiti bar 10% više od površine koju ste izmerili za ugradnju. Površina se meri u kvadratima dužina x širina.

Priprema za postavljanje kamena

Dekorativni kamen može da se lepi na svim površinama, samo je bino da ta površina bude lepo pripremljena za ugradnju. Ako se radi o zidu koji nije malterisan ili perdašen zid koji je zidan blokovima ili ciglom, nije potrebna nikakva dodatna inpregnacija. Najlakse je postavljati kamen na gips ili rigips ploče, tu nije potrebna nikakva priprema, jednostavno se nanese lepak nazubljenom gletericom i lepi kamen komad po komad.
U najčešćem obliku zid je ili okrečen ili gletovan ili na neki drugi nacin već pripremljen, u tom slucaju dovoljno je izgrebati zid nekim oštrim predmetom na primer skalpelom unakrsnim linijama na rastojanju 5 do 10 cm, ili ako se taj kreč ili glet masa ljusti, onda je oljuštiti nekom malo jačom špaklom i posle toga se isto zid malo pokvasi sa vodom ili nekako očisti malo od prašine i nanosi podloga.
Ako se kamen lepi na neku glatku ravnu površinu, kao što su pločice itd, ili ako se lepi na drvo, ili na bilo koji drugi materijal, onda je potrebno površinu prvo premazati nekom podlogom, sačekati da se osuši pa onda lepiti kamen.

antika-kamen-za-dvoriste

Postavljanje prirodnog kamena proces ugradnje

Odabir prirodnog kamena i priprema površine za postavljanje je pola obavljenog posla ali ona druga teža i kompleksnija. Postavljanje kamena izgleda prilično jednostavno ali nije baš tako. Ukoliko niste nikada imali iskutva sa takvim građevinskim poduhvatima savetujemo vam da ipak odaberete uslugu profesionalaca. Kada kažemo profesionalce mislimo na profesionalne majstore za ugradnju kamena sa iskustvom. Ukoliko govorimo o postavljanju lomljenog kamena za dvoriste na pod najvažnije je dobro pripremiti površinu staviti kvalitetnu podlogu, najbolja je betonska podloga ako ne onda se zemlja prespe tucanikom ili rizlom pa se preko obavezno postavi mreža i onda se poređa kamen i utapa u beton pravljenjem betonske košuljice. Jako je važno izvući padove za odvod vode od kiše i snega. Ako majstor ostavi rupu gde će se voda taložiti i stvarati baricu tokom kiše taj kamen će brzo propasti i ta staza će vrlo brzo popucati. Jako je teško popraviti takve greške zato je bolje nekad platiti i skuplje majstora par eura nego kasnije sve lupati pa raditi iznova Prilikom konsultovanja sa majstorima jasno im razdvojte da li radite pod ili zid jer se postavljanje kamena na pod radi isključivo na malter a kamen za zid isključivo na lepak. Kada govorimo o postavljanju sečenog kamena za zid govorimo o pojedinačnim komadima ukrasnog kamena koji se seče na širine 3, 5 ili 10 cm i koji se lepi na zid nanošenjem sloja lepka gletelicom na površinu zida i manjim slojem lepoka na sam komad kamena. Važna napomena je da je kamen prirodan element i da je normalno prilikom sečenja doći do odstupanja u širini kamena od 1mm – 2mm prosto je nemoguće svaki kamen seći savršeno jednako zato je najbolje kupiti u farbari male kajlice za keramiku i njima poravnati prostor koji nastaje u odstupanju. Važno je da nakon svakog postavljenog reda libelom proverite da li ste kamen ravno postavili.

Impregnacija i zaštita kamena

Nakon postavljanja kamena dosta manji ali nimalo nevažan proces zaštita kamena. Impregnacija ili zaštita kamena je proces nanošenja određenih supstanci preko postavljenog kamena kao stepen dodatne zaštite. U današnje vreme postoji mnogo premaza za zaštitu površinskog sloja kamena koja neće promeniti ni boju ni strukturu kamena tako da se slobodno možete upustiti u zaštitu kamena jer će vam tako kamen biti dugotrajniji i neuporedivo lakši za održavanje. Na taj način dodatno ćete zaštiti kamen od nepovoljnih vremenskih uticaja ali i od habanja ljudskih faktora.

TOP