Popločavanje terase prirodnim materijalima

Svako ko ima sopstvenu baštu ili dvorište trudi se da ga uredi po sopstvenim idejama i želji kako bi uživao u njima. Nažalost nismo svi srećnici da možemo živeti u kući sa dvorištem i uživati u čarima bašte i vrta. Mnogi se moraju zadovoljiti terasom kao jedini spoj svoga doma sa prirodom i zelenilom ali to ne treba puno da vas deranžira i frustrira jer terase zaista mogu biti savršeno mesto za odmor i uživanje. Bilo koja terasa se može dovesti u funkcionalno stanje i urediti po vašoj meri i užitku. U zavisnosti od veličine terase razlikuje se i pripremanje uređenja terase ali svakako ono što je neizostavno prilikom uređenja terase jeste prekrivanje podne površine određenom podlogom.

Popločavanje terase nije jednostavan proces mora da predstavlja dobar spoj ideje i funkcionalnosti jer pod kojim će te obložiti terasu mora da bude i estetski dopadljiv ali i trajno funkcionalan. Terase predstavljaju mali površinski prostor tako da nemate pravo na velike greške.

Kada govorimo o uređenju dvorišta uopšteno obično najteži i najgrublji radovi jesu popločavanje staza i trotoara, tako i kod terasa najteži deo i najveći posao jeste postavljanje podnih obloga. Mnogo je materijala danas koji su u ponudi a mi vam svakako savetujemo da se i zbog kvaliteta, udobnosti i funkcionalnosti odlučite za neki od prirodnih materijala. Navešćemo neke od materijala koje savetujemo da koristite kao podnu oblogu za popločavanje terasa sa glavnim svojim karakteristikama i pokušaćemo da vam približimo šta je ono što bi vama i vašoj terasi najviše odgovaralo.

tigrasti prirodni kamen

SPOLJNA KERAMIKA je nešto što je najpopularnije i najučestalija podloga spoljnih površina terasa. Spoljna keramika je obično debljeg formata prilično je jednostavna za postavljanje i može se veoma precizno seći po meri i potrebi poda. Kvalitetna spoljna keramika je otporna na sve vremenske uslove i temperature i prilično je postojana. U današnje vreme estetski dizajn keramike ima na pretek tako da je izbor zaista ogroman. Keramika će sasvim sigurno estetski ulepšati i ukrasiti prostor vaše terase ili prostor ispred ulaza u kuću. Najveća mana spoljne keramike jeste klizavost kada je mokar pod ili kada je prekriven snegom i ledom. Preporuka za odabir spoljnih pločica svakako jeste neka od tamnijih nijansi koja će se uklapati uz vašu fasadu ili eksterijer, kada kažemo tamnija mislimo pre svega zbog lakšeg održavanja jer takođe jedna od mana keramičkih pločica jesta lako i učestalo prljanje.

ŠTAMPANI BETON je za one ljubitelje ravnih pravougaonih površina koji ne mogu sebi priuštiti prirodni sečeni kamen. Za razliku od kamena i keramike štampani beton ima sasvim drugačiju habajuću površinu. Izgledom podseća na behaton ali po kvalitetu je daleko bolji i kvalitetniji materijal. Mana štampanog betona jeste što ne postoji izbor boja i dizajna već je ta neka sivkasto grafitna nijansa jedino što se može nači u ponudi. Još jedna stvar koja manjka prilikom izbora štampanog betona jeste kada dođe do habanja i propadanja ne može se zameniti određeni deo već se mora raditi cela površina ponovo.

PRIRODNI KAMEN je svakako najbolja, najkvalitetnija i najdugotrajnija investicija u popločavanju terase i staze ispred i oko kuće. Prva i osnovna stvar koju kamen znatno izdvaja od ostalih materijala jeste čvrstoća, postojanost prirodnog kamena koji je otporan na sve vrste vremenskih uslova (kiša, sneg, grad, mraz). Od svih materijala prirodni kamen ima najveći indeks otpora na habanje i poroznost. U ponudi postoje razne vrste kamena raznih boja tako da ih savršeno možete uklapati uz vaš eksterijer, zelenilo, cveće i ostalu dekoraciju. Kamen za popločavanje terasa može biti lomljeni nepravilnog oblika koji se uklapa i fuguje. Prirodni kamen može biti raznih debljina i dimenzija kako bi izgled bio rustičan prirodan i jedinstven. Osim lomljenog kamena za staze za one sa malo bogatijim džepom može se vršiti i sečenje po meri sečenog prirodnog kamena koji se uklapa savršeno jedan do drugog. Još jedna prednost koja prirodni kamen znatno razlikuje od ostalih jeste odnos cene i kvaliteta. Cena lomljenog kamena kreće se već od 5e za jedan kvadrat što je i više nego pristupačno. Za one malo kvalitetnije vrste kamena koje su ravnije strukture potrebno je izdvojiti malo više novca ali je takođe stepen elegancije i kvaliteta daleko veći. Jedino što je važno kod prirodnog kamena jeste izvući ravnomerno padove kako se voda od kišnice ne bi previše zadržavala i uvlačila ispod fugni.

TOP