Lepak za pločice – saznajte koji vam tačno treba


Pločice su idealan materijal, koji je otporan na vlagu, visoke temperature, kao i različite vremenske nepogode. Zato su savršene za pokrivanje spoljašnjih i unutrašnjih površina. Izbor pločica na tržištu je ogroman. Proizvode se u najrazličitijim dimenzijama, oblicima, dezenima, ali i po nameni (za spoljašnje i unutrašnje površine).
Različiti trendovi diktiraju i naročit način postavljanja pločica (horizontalno, vertikalno, unakrsno,...). Kako god bilo, da bi mogle da zablistaju u svom punom sjaju, najbitnije je da budu dobro postavljene, a za to vam je neophodan dobar majstor i pogodan lepak za pločice.

Fleksibilan lepak

Ukoliko se, recimo, upustite u poduhvat lepljenja pločica sami, neophodni su vam dobri i kvalitetni materijali. Kako biste mogli uspešno da se posavetujete sa prodavcem u radnji, morate da mu kažete šta ste zamislili, za koliko veliku površinu i kakvog je tipa ta površina. Vrstu lepka za pločice u mnogome će odrediti tip podloge na koju se lepi. Najmanje ćete pogrešiti ako uzmete jednostavno fleksibilan lepak za pločice, koji je pogodan za lepljenje i spoljašnjih i unutrašnjih površina. On sadrži dosta aditiva, ima dobre performanse i veliku količinu polimera, zbog čega odlično lepi pločice. Pored toga je idealno za vas i što polimer usporava sušenje lepka, pa ćete polako moći da uklapate pločicu po poločicu polako.
Preporuka stručnjaka je super fleksibilan lepak za pločice, koji pored lepljenja, može poravnati manje nepravilnosti na površini koju lepite. Odličan je i za krtična područja, kao i za već tretirane površine – staklo, pločice i sl. Fleksibilni lepak je dobar za dobroupijajuću, slaboupijajuću keramiku, spolašnju, unutrašnju i granitnu keramiku. Sa ovim lepkom za pločice uspešno se prevazilaze deformiteti na površinama; otporan je na vlagu (za stara i nakvašena područja) i na visoke temperature (na pr. kad postavljate podno grejanje).

„Pločica na pločicu“

Ranije je bilo neophodno razbijati stare pločice pre postavljanja novih, što je predstavljalo mnogo prljavog posla i ostavljalo mnogo šuta. Međutim, sa savremenim lepkom za pločice to više nije neophodno. Pločica na pločicu savršeno prijanja i nagib se bolje može korigovati, kada je to potrebno. Naravno, neophodno je koristiti adekvatan lepak. Dakle, postoji posebna vrsta za tehniku „pločica na pločicu“, koji lepi pločice za podno grejanje, pločice sa upijanjem manjim od 3%, podni kamen,...

Kamen i mozaik

Nevažno je da li se lepe spoljašnje ili unutrašnje površine, ukoliko je u pitanju tehnika prirodni kamen ili mozaik, to zahteva i poseban lepak za pločice. To je važno, jer će jedino sa njim materijal moći u potpunosti da prajanja podlozi. U ovom slučaju je uvek pitanje – kolika je potrošnja materijala? To zavisi od više faktora – površina koja se lepi, veličina pločice, širina zubaca gletarice, karakteristike površine na koju se nanosi lepak za pločice. Ukoliko se lepak koristi za ukrasni kamen potršnja će biti manja ukoliko se koristi za lomljeni kamen potrošnja znatno veća.

Savet plus


Nemojte izgubiti iz vida važnost pripremanja podloge na koju će se lepiti pločice. Ona mora biti dobro hidroizolovana (hidroizolacija je čitava procedura) i bez deformiteta (rupa, pukotina, neravnina). Kada je reč o postavljanju podnih pločica, ne zaboravite da je nivelacija površine nužna (stavlja se samonivelišuća masa), baš kako se ne bi preterano nanosio lepak.

TOPCall Now ButtonPOZOVITE NAS ODMAH