KAKO DEKORISATI SPAVAĆU SOBU?

Kreveti, jastuci, lampe, lusteri, noćni ormarići – bez obzira da li ste dizajner enterijera ili jednostavno želite da preuredite svoj dom, spavaća soba može biti izazovno mesto jer je u pitanju spajanje komfora i estetike, upamtite da je sve u udobnosti i funkcionalnosti. Sledi nekoliko saveta za dekoraciju koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite prostor vaše spavaće sobe.

Osvetljenje je najbitnije, lusteri za spavaću sobu su odličan početak.

Umesto da se oslanjate samo na jednu sijalicu ili lampu, dobar način da osvetlite prostoriju je da rasvetu postavite u slojevima. To znači da u sobi postavite nekoliko različitih izvora svetlosti koje možete uključivati i isključivati shodno vašim potrebama, kako bi imali maksimalnu funkcionalnost. Ipak u koliko se odlučite za jedan izvor svetlosti, lusteri za spavaću sobu su odlično rešenje. Lusteri za spavaću sobu  su veoma praktični je pružaju dovoljno svetlosti, takodje neki dolaze sa daljinskim upravljačem, na njima možete birati koju jačinu svetla želite, boju, možete da ih palite i gasite pomoću daljinskog upravljača. Medjutim ako vam lusteri za spavaću sobu nisu dovoljni uvek možete da dodate podne lampe, noće lampe, stolne lampe, lampe za čitanje, svetijke, svećnjake i tako dalje, opcije su mnogobrojne. Osvetljenje je posebno bitno pogotovo ako su vam zidovi dekorisani ukrasnim kamenom ili nekom drugom dekorativnom tehnikom

Budite oprezni sa bojama.

Kada ste odabrali izvore svetlosti , bili to isključivo lusteri za spavaću sobu ili neki drugi izvori, vreme je za odabir boje. Prelepe spavaće sobe treba da budu umirujuće, udobne prostorije, a najbolji način za postizanje upravo takve sobe su delikatne šeme boja. Neutralne boje poput bele i krem, ili svetle palete boja poput lavande ili svetlo plave su one s kojima ćete najbolje dobiti umirujuću i komfornu prostoriju.

To ne znači da vaša spavaća soba mora da bude dosadna – ako su vaše omiljene boje smele boje, dajte sebi slobodu i eksperimentišite sa različitim načinima da ih dodate. Isprobajte jastuke sa takvim bojama, navlake za jorgan ili prekrivač za krevet, možda čak i zanimljivu boju tapete na naglašenom zidu ili plafonu.

Uverite se da možete da se krećete po sobi.

Jedan od najboljih načina da svojoj spavaćoj sobi date mirnu i opuštajuću atmosferu je da se usredsredite na lakoću kretanja odnosno koliko dobro možete da hodate po sobi bez osećaja skučenosti. Gde je moguće, pokušajte da izbegnete mnogo nameštaja za spavaću sobu kako se ne biste udarili o police za knjige, spotakli o stočiće za kafu ili gurali pored noćnih ormarića.

Ovo je posebno važno u malim prostorijama, gde je prostor toliko ograničen da morate da buete sigurni da možete da dišete. Ako vam je teško da rasporedite stvari, razmislite o dodatnim prostorima z aodlaganje istih poput fioka ispod kreveta koje neće popuiti prostor a biće jako funkcionalne. Prirodni kamen je tako]e jako lep dekorativni ambijent u vašoj prostoriji ali obavezno vodite računa da ne preterate sa velikim brojem dekoracija u malom prostoru. 

Dodajte mekane detalje vašoj sobi.

Sve spavaće sobe imaju jedan veliki mekani predmet – krevet koji je često centralna tačka sobe. Da biste uravnotežili vizuelnu mekoću kteveta, pokušajte da tu mekoću uključite na jedno il dva druga mesta što će izbeći da ostatak sobe izgleda preterano “tvrdo” u odnosu na krevet. Zavese za prozore, prostirke ili plišana ćebad su odličan način da se meki izgled prošiti po prostoriji.

TOP