Granitna kocka prirodni kamen kao podloga koja traje!

Šta je granitna kocka (kaldrma)?

Korišćenje prirodnog kamena od granitnih blokova u obliku kocki različitih dimenzija ima izuzetno dugu tradiciju. Mnogi kaldrmu ili ti granitne kocke vezuju za turke i vladavinu turaka u Srbiji ali granitna kocka se kao građevinski materijal koristi još od perioda rimskog carstva. Naziv kaldrma zadržan je od turaka ali kako se vreme menjalo kroz vekove menjala se i primena ali i način korišćenja granitne kocke ali sve do dana danas granitna kocka zauzima izuzetno važno mesto u svetskoj arhitekturi i građevini. Granitna kocka se u današnje vreme najviše koristi za izgradnju puteva i ulica koji žele da zadrže tradicionalni oblik i da podseća na stara vremena, ali ga koriste i brojna domaćinstva u popločavanju dvorišnih i baštenskih staza. Neki stariji delovi gradova koji su pretvoreni u pešačke zone se u novije vreme u sklopu rekonstrukcija ponovo pokrivaju kamenim kockama. Jedna od najpoznatijih jeste Skadrlija u Beogradu.

 Postavljanje granitne kocke

Pre početka postavljanja granitnog prirodnog  kamena kamene kocke morate osmisliti kako će vaša staza izgledati. Granitna kocka poseduje nekoliko nijansi sive boje tako da nije jednačite boje. Samo slaganje može biti ravno gde se koriste samo četvrtaste granitne kocke, ali se veoma često može videti polukružan način slaganja. U slučaju da će se praviti polukrugovi određeni broj kocaka treba biti sa osnovom nepravilnog trapeza. Pored ovih oblika mogu se naći i pravopugaonici koji se postavljaju kao uvičnjaci za staze. Danas se u izgradnji koristi polovna cigla koja je već koriščena u nekoj površini tako da izvađena cigla nikako ne može biti jednakih dimenzija. Danas su najviše u prodaji cigle dimenzija 10x10x10, 8x8x8 I 5x5x5cm. Granitna kocka prodaje se na m2 ili na komad što je 90 komada po m2.

Takođe jedan od bitnih razloga zašto se ljudi odlučuju za postavljanje granitne kocke jeste I održavanje kojeg skoro I nema. Ako je granitna kocka dobro postavljena ako je pitanje fugne dobro popunjeno onda ne postoji rizik rasta trave I mahovine između postavljenih kocki.

TOP