Da li su tapete za zid u dečijoj sobi dobra opcija ili ne?

Uređenju sobe za mališane treba pristupiti sa posebnom pažnjom, te razmisliti o tome da li su tapete za zid dobra opcija za dete određenog uzrasta ili bi možda trebalo malo sačekati.
Vrlo je važno da soba za bebe ne bude natrpana i da ne sadrži predmete jarkih boja, a čak i ukoliko se odlučite za dečije tapete za zid, valjalo bi da odaberete one koje su u mirnijim tonovima i bez agresivnih detalja.

Dečije tapete za zid

Mnogo je lakše urediti sobu za dete starijeg uzrasta, prosto zato što će tada ono moći samostalno da odabere koje tapete za zid mu se najviše dopadaju.

Sve više su aktuelne fototapete, za koje se odlučuju obično tinejdžeri, ali i one koje su samolepljive, prosto zato što su mnogo jednostavnije za ugradnju.

Koje prednosti nude dečije tapete za zid?

Lako postavljanje je jedna od osnovnih prednosti koju mogu da ponude dečije tapete za zid.

Naravno da na tržištu postoje i papirne tapete, ali je njih mnogo zahtevnije postaviti, prosto zato što će biti potrebno i korišćenje lepka. A onda se pominje upravo taj detalj, jer lepak vremenom počinje da isparava, pa to baš i ne može da se smatra dobrim za dete koje boravi u konkretnom prostoru. Uz to, papirne tapete za zid za dečiju sobu se mnogo sporije postavljaju nego samolepljive, a osim toga, greške prilikom postavljanja takvih tapeta se mnogo teže ispravljaju.

Zahvaljujući savremenim materijalima, dečije tapete za zid podrazumevaju i dodatne opcije u vidu prilagođavanja obično sitnijim neravninama na zidu, a uz to važe i za dobar termički izolator. Ovo je izuzetno važno u onim dečijim sobama, koje imaju i spoljne zidove, a naročito one koji su okrenuti u pravcu severa ili u pravcu zapada.

Pored svega toga, opet zahvaljujući materijalima koji se koriste za njihovu izradu, dečije tapete za zid imaju i antibakterijska svojstva, što u praksi znači da se na njima ne zadržavaju ni bakterije ni prašina, pa je samim tim i okruženje u kome dete boravi zdravije.Još jedna od prednosti koju nude dečije tapete za zid odnosi se čišćenje, koje je značajno olakšano, prosto zato što je dovoljno samo prebrisati ih vlažnom krpom.
I na kraju, ono što je detetu najbitnije, takve tapete za zid se na tržištu mogu naći u najrazličitijim dezenima, tako da dete može odabrati ili one jednostavnije ili čak tapete na kojima se nalazi neko od njegovih omiljenih junaka.

Za roditelje, odnosno osobe koje će biti zadužene za postavljanje takvih tapeta u dečijoj sobi je vrlo važna informacija da se one lako postavljaju, ali isto tako i lako skidaju. Sve to dalje znači da će enterijer dečije sobe moći vrlo brzo i jednostavno da bude izmenjen, ukoliko to bude bilo potrebno.

I pored svega toga treba napomenuti i da foto tapete za zid za dečiju sobu često budu odabir tinejdžera, koji žele neku specifičnu fotografiju na zidu. Na taj način će uspeti i da iskažu svoju individualnost u tom periodu odrastanja.

TOP