KAKO OBLOŽITI COKLU PRIRODNIM KAMENOM?

Cokla se zove deo fasade u podnožju kuće, koji je sastavom i izgledom drugačiji od ostale fasade. Cokla je vrlo bitan element kuće, jer prekida tok vode između kuće i tla. Najkorisnija je kada je visoka od 30 do 50cm. Pored funkcionalne uloge, cokla estetsko utiče na vaš objekat.
Cokla se može izolovati na različite načine za termoizolaciju, stiroporom, stirodurom ili prirodnim kamenom/staklenom vunom. U realnosti je najoptimalnije i funkcionalnije, da za coklu iskoristire prirodni kamen koji je osim estetskog smisla najlepši i najbolji toplotni izolator i najdužeg veka trajanja
Debljina izolacije na cokli je uglavnom par centimetara 2 -3 cm tanja nego ona na fasadi, ali može biti i jednako debela. Bitno je da debljina izolacije cokle nije veća od one na fasadi.
Pored toga što cokla brani objekat od prodora vlage, ima i estetsku vrednost. Cokla izgleda kao postolje objekta, na koji potom postavljamo kuću, zato je uglavnom od “teških“ materiala, npr. kamen ili ofarban u tamnu boju, jer tako deluje teže a kuća lakša.
Najlepše je ako je cokla obložena prirodnim kamenom, a možemo koristiti i granit, pločice ili debeli ili tanak kamen. Cokla se može obložiti kako prirodnim lomljenim kamenom nepravilnog oblika, tako i ravnim sečenim prirodnim kamenom. Ako koristimo deblji ili tanji završni sloj, preporučljivo je obojiti ga u tamniju boju, ne samo zbog estetike, već i zbog lakšeg i jednostavnijeg održavanja. Najjeftiniji izbor završnog sloja je tanki završni sloj.

dekorativni-prirodni-kamen-tigrasti
TOP