Kako odabrati kamen za eksterijer vašeg doma - PRIRODNI KAMEN LJIG BEOGRAD - DEKORATIVNI KAMEN ZA ZID

Kako odabrati kamen za eksterijer vašeg doma

Kuća od prirodnog kamena je materijal koji ne predstavlja samo mediteranski izgled kuće već i sjajnih i autentičnih enterijera i eksterijera. Korišćenje prirodnog kamena je savršen način da vaša bašta, dvorište ili fasada izgledaju jedinstveno i luksuzno. Srbija je zemlja koja je prirodno bogata raznim prirodnim kamenjem ali u poslednjih nekoliko godina sve su atraktivnije i uvozni pločasti i sečeni kamen i problem je kako odabrati adekvatan i kvalitetan kamen da ispuni vaše želje i potrebe.

Postoje više vrsta prirodnog kamena  koji se može koristiti za oblaganje fasada, ograda, cokli oko kuće ali isto tako i za popločavanje dvorišnih staza, trotoara, parkova. Kamen se seče u različitim debljinama shodno svrsi i nameni. Na našim prostorima najpoznatiji i najčešće korišćeni kamen je žuti lomljeni struganik. Zahvaljujući velikoj dozi kalcijum karbonata koja mu  daje čvrstinu i postojanost na habanje i trpi veliki teret preko sebe. Karakteristične žućkasto sivkaste boje i prepoznatljiv po svojoj reljefastoj površini. Struganički kamen pogodan je za oblaganje kako podnih tako i zidnih podloga te se ne retko može oblagati zidovi fasada, ograde, sokle oko kuće a neprikosnoven je u odabiru materijala za popločavanje dvorišnih i baštenskih staza pre svega zbog svoje pristupačne cene a ne toliko lošeg kvaliteta. Debljina ovog kamena razlikuje se od namene za koju se postavlja, ako je u pitanju fasada, zid, trotoar ili pešačka staza kojom ne prolazi saobraćaj dovoljna je debljina 1.5-2cm dok ukoliko stazom popločanu kamenom planirate da koristite za drumski saobraćaj neophodna je debljina 2.5-3 cm sa prethodno izbetoniranom podlogom.

U istoriji kamen koji se najčešće upotrebljavao i koji najčešće možete sresti na starijim srpskim kućama jeste kamen peščarskog porekla. Peščar je karakteristične žućkaste, bež boje i otporan je na sve vremenske uslove ali karakteristično za njega je da trpi visoke temperaturne uslove te se najčešće koristi kao fasadni kamen. Međutim za razliku od većine prirodnih kamena koji ima estetsku vrednost u kući, dvorištu ovaj kamen ima daleko širu primenu, koristi se u izgradnji mostova, fabričkih postrojenja i drugih teških građevinskih konstrukcija. Peščar može biti obično u debljini od 2cm ako se koristi u svrsi oblaganja a 8-10cm ako je u pitanju zidanje zida ili ograde od ovog kamena.

Granitni kamen je prirodni kamen koji ima najsveobuhvatniju funkciju u domaćinstvu. Od granitnog kamena može se praviti sve što zamislite. Granit je najtvrđi prirodni kamen najotporniji na udaranja oštećenja i ostalo.Od granita se mogu seći pravilni oblici za oblaganje stepenica, kuhinja, kupatila nudi raznovrsnu paletu boja i uklapa se savršeno kako uz eksterijer tako uz enterijer svakog doma i savršen spoj daje sa ostalim prirodnim materijalima. Granitni kamen je izuzetan za zidanje temelja, cokle od kuće ali i granitni ivičnjaci i kocka su jako traženi materijali od granita i neuništivi. Zbog svoje široke primene cena je malo veća od gore navedenih vrsta kamena ali po kvalitetu nemerljiva.

granit

Travertino ploče od prirodnog kamena u poslednjih godina sve je češći izbor domaćih investitora na stambeno poslovnim objektima. Travertin je kamen koji ne postoji u Srbiji a najčešće se uvozi iz Turske, Italije, Španije… Travertino je karakteristične boje sa šupljinama koje ga čine posebnim i jedinstvenim, može se polirati, četkati i kao takav koristiti u razne svrhe. Ploče su pravougaonog oblika kod nas u prodaji najčešće u dimenzijama 40x30,60x30 a može se seći kao i granit u svakakvom obliku.

U poslednje vreme travertin je izuzetno atraktivan i za oblaganje podova oko bazena, podova tržnih centara i velikih površina sve više zbog svog kvaliteta zamenjuje podne keramičke pločice. Posebnu draž ovog kamena čine suptilne vene i blage šupljine koje ovaj kamen poseduje.

Kada govorimo o kamenu ne smemo da izostavimo dekorativni kamen u vidu listela ili štanglica sečenih na određenu širinu ili dimenziju. Sečeni kamen se može praviti od svih gore navedenih vrsta i predstavlja izuzetno lepo dekoraciju svake fasade, ograde, bilo kakvog unutrašnjeg ili spoljašnjeg zida fasade.

kuca-prirodni-kamen
TOPCall Now ButtonPOZOVITE NAS ODMAH