KAKO SE REŠITI VLAGE U ZIDOVIMA

Kada dođe zima jedno od najčešćih pitanja i dilema jeste kako se rešiti vlage i buđavih zidova. Nakon toplih i hladnih vremenskih promena na zidovima koji nisu dobro izolovani pojavljuje se kondenz obično na ćoškovima zidova oko vrata i prozora. Vlaga najčešće nastaje nakon ne urađene hidroizolacije između temelja objekta i bloka zidanog. Razlika izmedju kondeza i prave vlage se prepoznaje po tamnijim flekama. Naravno vlaga nije samo estetski problem svakog objekta već i zdravstveni. Buđ i vlaga izazivaju respiratorne i zdravstvene probleme i probleme sa disanjem.

-        Zašto nastaje vlaga na zidovima

Vlaga i kondenz se skupljaju na zidovima gde je veća koncentracija vode i isparenja obično na primer u kupatilu, kuhinji, podrumskim prostorijama zatvorenim i mračnim prostorijama. Međutim jako često se vlaga i kondenz javljaju i u spavaćim i dnevnim sobama koje nisu dobro hidroizolovane i koje se zimi greju. Vlaga najčešće nastaje kao nemar prilikom građenja samog objekta kada se obavezno mora uraditi takozvana drenaža oko kuće kako bi se vlaga i voda sprovele van površine namenjenu za kuću.  Kondenzacija i vlaga nastaju zbog loše izolacije prostorija i nepostojanja ventilacije.

-        Trenutna rešenja protiv vlage

Jedno od najčešćih ideja koje čoveku padne na pamet kada prvi put vidi fleku od vlage jeste krečenje i gletovanje zida. Krečenje će za neko kratko vreme rešiti problem, gletovanje na nešto duži ali ni jedno ni drugo sredstvo neće trajno rešiti problem sa vlažnim zidovima. Vlaga je toliko uporna da će se vremenom ponovo pojaviti na istim tim mestima bez obzira što danas postoje razni specijalni premazi i namazi koji sprečavaju pojavu buđi na zidovima.  Na taj način se izjednačuje prevelika razlika u temperaturi. Drugo adekvatno privremeno rešenje svakako jesu gips i rigips materijali za oblaganje zidova. Razne debljine gipsa mogu pokriti i najveće površine vlage ali morate biti svesni da će vremenom tokom kondenzacije vlaga izbiti na površinu, ali definitivno gipsom ili rigipsom definitivno na duži vremenski period rešićete se buđi u svom stanu.

-        Trajno rešenje za vlagu

Ukoliko želite da trajno zadate udarac vlažnim i buđavim zidovima morate se malo više potruditi i ozbiljnije podvrgnuti građevinskim radovima. Pre svega najbitnije kod rešenja vlage jeste hidroizolacija. Hidroizolacija je postupak zaštite objekta od vode i vlage i na taj način se stvaraju uslovi za zdrav i sigurniji život. Postoji mnog vrsta hidroizolacija ali u zavisnosti od vrste objekta i namene zavisi i izbor odgovarajučeg sredstva za hidroizolaciju. Jedan od najboljih prirodnih kako toplotnih tako i vodenih izolatora jeste verovali ili ne prirodni kamen. Prirodni kamen je odličan izolator kako toplotni tako i zvučni izolator kuće ili stana. Dekorativnim kamenom se oblažu zidovi kao završni deo uređenja enterijera. Osim prirodne lepote i estetske auntetičnosti prirodnim kamenom se mogu prikriti brojni nedostaci koje zidovi imaju pa samim tim i vlagu i buđ. Kamen za zid obložen dekorativnim kamenom vlaga nikad ne može probiti kameni zid i ostaviti svoj žig na zidu. Najveća prednost zidnih obloga od prirodnog kamena je to da je kamen prirodni materijal koji će Vašem domu dati notu prirodnog izgleda enterijeru. Bilo da se odlučite za sečeni ili lomljeni kamen vaš dom će oplemeniti prirodan sjaj luksuza jedinstvenosti I ekstravagancije a otarasićete se brojnih štetnih stvari.

TOP