KAKO DA PRAVILNO POSTAVITE PRIRODNI KAMEN

Pre par godina pisao sam jedan članak za jedne novine o uređenju dvorišta, bašta i kuća u kom sam detaljno opisivao proces postavljanja prirodnog kamena na zid. Pronašao sam taj članak pročitao i shvatio da bi bilo dobro da i vama posetiocima sajta www.prirodnikamenljig.rs pokušam bar u kratkim crtama objasniti postupak lepljenja dekorativnog prirodnog kamena. Hteo sam da uradim samo Copy/Paste tog teksta ali sam čitajuć shvatio da se mnogo toga od tada promenilo. KAO PRVO I NAJVAŽNIJE CENE PRIRODNOG KAMENA. Tada kada sam taj članak pisao cene prirodnog kamena u štanglicama kretale su se od 50 do neverovatnih 100e po m2. Tada sam napisao da taj kamen ima vrednost za čitav život i da iako predstavlja luksuz isplati se obložiti deo zida ili čitav zid prirodnim kamenom. Danas kada je cena prirodnog kamena od 5 - 10 puta manja od gore pomenute mislim da je izuzetna prilika da ako ste godinama razišljali o ovom poduhvatu a niste imali finansijskih mogućnosti sada je povoljnije nego ikada. 

Šta je prirodni kamen i čemu služi

Prirodni kamen je materijal koji ne izlazi iz mode. Arhitekte i građevinski projektanti predlažu i preporučuju da se prilikom dizajna enterijera prirodnim kamenom naglasi zid ili bar jedan njegov deo jer odaje poseban stil, stil zdravog života, stil luksuza i dekoracije koja je svakako jedinstvena. Da napomenemo koliko je prirodni kamen toplotni izolator u kući zimi greje, leti hladi a da ne spominjemo što se u drevnim kineskim knjigama Feng Shui- kamen spominje kao moćni faktor prosperiteta kuće. Uvek kada me pitaju da li je bolje angažovati majstora za kamen ili da sami rade ja im uvek preporučim da je majstor ipak majstor, ali kada mi kažu da nemaju majstora za kamen već će pozvati komšiju koji je majstor za pločice onda im kažem da je onda isto radili oni ili taj majstor samo što će majstora morati da plate. MAJSTOR ZA KAMEN NIJE ISTO ŠTO I MAJSTOR ZA PLOČICE

 

Postavljanje prirodnog kamena za zid

Za postavljanje prirodnog kamena osim nekoliko alatki (libela, ravnjača, mistrija i kofa) potrebna Vam je samo podloga i lepak za pločice. Podloga nije neophodna ali se preporučuje kako bi se lepak bolje hvatao za malter. Ako je zid okrečen poželjno je pre nanošenja podloge skalpelom ili nožem napraviti reze po zidu kako bi zid bio neravan i kako bi se lepak bolje primio. Ako oblažete zid unutra onda uzmite CERESIT 11, ako oblažete spoljašnji zid onda CERESIT 16. Lepak treba pripremiti po uputstvu proizvođača koji se nalazi na ambalaži.Jedan džak od 25kg dovoljan je za postavljanje oko 5m2. Lepak se nanosi na zid nazubljenom gletaricom. Za početak nanesite za 2-3 reda kako bi ste mogli ispravljati pravac ukoliko se počne kriviti.

Vrlo je važno postaviti prvi red pravilno u pravcu jer nam je on osnova za dalje zidanje u visinu. Kada završite prvi red postavite horizontalnu i vertikalnu liniju kako bi proverili pravac. Predlažem da posle svakih 2-3 reda libelom postavite pravac i ako vidite da negde "beži" postavite klinčiće (ima u svakoj farbari) kako bi izravnjali zid. Nastavite tako u visinu do koje ste zamisli.

Sečenje i ukrajanje kamena

Ukrajanje štanglica koje su poslednje u redu radite tako što prislonite štanglicu obeležite običnom olovkom dužinu ukrajanja i presečete je brusilicom ili nekom mašinom za kamen ako imate. Bitno je samo da vodite računa da krajni redovi budu u vertikalnoj liniji jednaki. Ukoliko želite na kraju kamen premazati bezbojnim lepkom ali to nije neophoodno.

Nadam se da sam vam ukratko pomogao oko postupka postavljanja prirodnog kamena štanglica na zid. Cene prirodnog kamena u štanglicama kreću se od 15-25e po m2 dok je lepak negde 1000 - 1500 din džak. Ukoliko se ipak odlučite za profesionalno postavljanje kamena cena postavljanja kamena kreće se od 15 - 20e po m2.

KOMPLETNU PONUDU OD PREKO 25 VRSTA ŠTANGLICA OD KAMENA MOŽETE POGLEDATI OVDE

[ratemypost]

TOP